הנשימה הרביעית- הסוד לאריכות ימים

ביוגה סוטרות של פאטאנג’לי, בפרק השני, מוזכרים ארבעה ביטויים של הנשימה- חיצונית, פנימית, מושהית, והרביעית שהיא מעבר לטריטוריה של חוץ פנים והשהייה. השלוש הראשונות מובנות היטב. אך מהי הרביעית הזאת? איך ואיפה מתקיימת נשימה שאיננה השאיפה, הנשיפה או הרגע שבינהן?

במהלך השבוע השלישי להתפתחות העוברית, מתחיל תהליך יצירת תאי הדם האדומים בגוף. לתאי הדם האדומים תפקיד קריטי בחיי האורגניזם- תפקידם להעביר את מולקולות החמצן ןהפחמן הדו חמצני אל ומתאי הגוף. תאי הדם הראשונים מתמיינים משכבת המזודרם. לראשונה בשק החלמון המזין את העובר המתפתח ולאורך שלבי ההתפתחות העוברית מתחלפים אתרי הייצור שלהם ועוברים אל הכבד, משם אל הטחול, אל בלוטת התימוס ורק לאחר שנוצרות העצמות מתמקם התהליך במח העצם.

בכתבים העתיקים של הצ’י קונג, מוזכרת טכניקה שנקראת נשימה עוברית. גם  נשימה זו, בדומה לנשימה הרביעית, אפופה במסתוריות. הכתבים הסיניים מכוונים את המתרגל אל אזור הדאן טיין התחתון ומציינים כי האדם שמתרגל נשימה עוברית יזכה בחיי נצח.

בוני ביינברידג’ כהן, מורתי הגדולה לBody Mind Centering®, משרטטת מפת דרכים אנטומית אל המקום בו מתרחשת הנשימה העוברית. היא מזמינה את התודעה לנוח במרחב הomentum bursa, חלל החבוי בגוף הבוגר מאחורי הקיבה בקיר הבטן האחורי. בוני התוודעה לנשימה העוברית במהלך תקופה בה גופה התמוטט בעקבות מחלת פוליו חוזרת. לדבריה, גילוי הנשימה העוברית והאימון בה הם שהשיבו למסלול את תפקוד מערכות גופה. לתחושתה, הנשימה העוברית מזינה את תאי הדם האדומים במח העצם, מיטיבה את העברת וספיגת החמצן בתאים ואת סילוק הפסולת מהגוף.

בסדנה הקרובה שאלמד בתל אביב ביום שני הבא, נמשיך לחקור את ההתפתחות העוברית של מערכת העיכול ואת היווצרותו של החלל החבוי מאחורי הקיבה.
אחת שנמצא אותו בגוף, ייתכן ונמצא גם את הנשימה העוברית ואת הסוד לאריכות ימים.